• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Üyelik Girişi
ANADOLU EVLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
Site Haritası
Takvim
Logo
ANADOLU EVLERİ 1

Gerekli İdari Bilgi_Dış ve İç Boyalar

Dış ve İç boyalar

BOYALAR: (boya nedir?)

Bilindiği üzere boya renk pigmentleri, kalsit, barit , kaolin gibi dolgu maddeleri, titan gibi örtücülük sağlayan maddeler, raf ömrünü uzatmak için bakteri öldürücüler ve bütün bu parçacıkları birbirine ve de duvar yüzeyine yapışmasını sağlayan bağlayıcıdan oluşur.

Genel kural olarak farklı özelliklerdeki(bağlayıcı) boyalar birbirinin üzerine uygulanmazlar.

Bağlayıcılarına göre tasnif:

1.Akrilik - Cephelerde en fazla görünen boya türüdür su ile incelir, silikon katkılı olanlarının hidrofob (suyu itme) özelliği vardır.Silikonlar-Silikon katkılı akrilik boya olarak anılırlar.


2.Plastik (Pva) Bağlayıcılı boyalar.Ultraviyole hassasiyetlerinden ve doğa koşullarına yeterli dayanıklılığa sahip olmadıklarından iç mekanların boyanmasında kullanılırlar (plastik boya)


3.Kireç Badana-En sağlıklı boya türüdür .Tenefüs etme özelliğinden dolayı özellikle tavanlarda kullanılmalıdır. Toz boya ile renklendirilerek duvarlarda da kullanılır kötü tarafı kolay çıkmasıdır.


4.Alkid-(yağ) bağlayıcılı boyalar : uzun ve kısa yağ bağlayıcıları olarak ikiye ayrılır tiner ile incelir uygulandıklarında kuruma süresi boyunca koku yayarlar.hem içeride hem dışarıda kullanılmak üzere formüle edilmiş değişik türleri vardır.Nefes alma (geçirgenlik) katsayıları düşüktür.


3.Epoksiler: iki farklı komponentin karışımı neticesinde amino kökler meydana gelir kimyasal reaksiyon sonucu sertleşirler.Ağır trafik yükü olan sert zemin kaplamalarında veya hijyen gereken yerlerde kullanılırlar. Genelde Ultraviole zaafiyetleri vardır.3. maddelerin ilavesi ile (coal tar gibi) değişik özellikler elde edilebilir.(daha esnek, vs)


4.Diğer boya türlerinden bazıları: Klor kauçuk trafik yol boyasından , matbaa, tekstil, oto boyaları,polyester esaslı boyalarolmak üzere birçok
boya türü mevcuttur.

Saten Boya nedir?
Saten bir boya değil parlaklık ifadesidir (yarı parlak) su ile inceltilenleri olduğu gibi tinerle incelen saten yağlıboyalarda mevcuttur.

Boya Nasıl Kurur?
Genel olarak iki tip kuruma sözkonusudur
a.Su , tiner gibi uçucuların buharaşması ile geride katı haldeki boya filmi kalır.
b.Solventsiz Epoksi boyalar ve bazı poliüretan boyalarda olduğu gibi iki veya daha fazla kimyasalın reaksiyonu sonucu sıvı halden katı hale dönüşerek.
c.Katalizör ve/veya yüksek ısıların devreye girip çıkması ile katı hale dönüşen boya türleride mevcuttur teflon boyalar ve benzerleri

Tamirat ve onarımlarda üzerine sürülecek boya türüne göre tamir macunu veya mastiği seçilmelidir.Aksi takdirde kimyasal olarak bağdaşmazlar.
Apartman yöneticileri bir kaç firmadan teklif aldıktan sonra tekliflerde (reçetelerde) hoşlarına giden maddeleri bir araya getirerek bir şartname hazırlamak eğilimindedirler. Konuda uzman olmayan kişilerce hazırlanmış bu şartnameler yüzünden birçok apartman cepheleri kötü olmakta va kat maliklerinin paraları da boşa gitmektedir.

Binasını boyatacak yönetici ne yapacak?

1.Apartman genel kurul kararı ile yetki alarak işletme projesi yapınız (bazı apartmanlar bir teknik kurul seçerek teknik işleri yönetimden ayırmakta yönetim sadece işin mali yönü ile ilgilenmektedir.)
2.Sorunlarınızı doğru olarak tesbit edip doğru çözümler bulunuz.(teknik destek alınız aksi halde uzmanı olmadığınız konuda yanlış karar vereceksiniz)
3.İdari şartname hazırlayıp nasıl ihaleye çıkacağınıza karar veriniz.
4.Ödeme planınızı yapınız
5.Değişik firmalardan teklifler alınız.
6.Komşularınız ile bir renk çalışması yapınız.
7.Firma ile detaylı bir sözleşme yapınız.
8.İmalat sırasında sürekli denetleyiniz veya denetim hizmeti alınız.
9.İşi teslim alınız, garanti begesi ve faturalarınızı alınız.

CEPHE BOYATMANIN PÜF NOKTALARI:
a.Binanızın rengini değiştirecekseniz kararda %100 çoğunluk gerekir.
b.Neyin garantisini aldığınıza dikkat edin.
c.Bir işçinin kaza geçirmesi halinde Sözleşmenize istediğiniz kadar.Uygulamacı firma sorumludur-onun işçisidir- gibi ibareler koyun
nihayi işveren sizsiniz.


Binanın rengi ne olmalıdır?
Renk seçiminde şunlara dikkat ediniz.
1.Binanın önceki renginin değiştirilmesi konusundaki hukuki çoğunluğun arzusuna(kat malikleri açısından)
2.Binanın mimari özelliklerine
3.Bina cephelerinde değişik pancurlar,farklı kapatılmış balkonlar vs varsa mümkün olduğu kadar çok renkten kaçmaya (tek renk) çünkü bu farklılıkların altını kırmızı kalemle çizmiş gibi olursunuz.
4.Dönemsel moda renkler mi yoksa klasik renkler mi olacağına. (şayet 5 senede bir boyatacaksanız moda renk seçebilirseniz bu period 15 sene ise klasik renk seçiniz)
5.Çevreden farklılaşmak mı yoksa çevre ile uyum içinde olmak istediğinize
bakarak karar verebilirsiniz.

Dış Cephelerin su alması ve Boyama işleri:

Nasıl ayakkabılarımızı, binalarımızın içlerini belli periodlarda boyuyorsak , Bütün dış tesirlere açık olan dış cephelerimizi de belli aralıklarla bakım ve boyama işlemlerine tabi tutmamız gerekir. Avrupada bu işlem 5 yıl gibi bir standarda oturmasına rağmen ülkemizde ortalama 15 yılın üzerindedir.

 

..

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret217179
SPOR SALONUMUZ
 Anadolu Evleri Sitesi Spor (Fitness) Salonu
BANKA HESAP NO

ANADOLU EVLERİ SİTESİ

Saat
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
ANADOLU EVLERİ

 Anadolu Evleri

ANADOLU EVLERİ SİT.